Opinie clară faţă de strategia energetică a României din perioada 2009 – 2011

16.09.2011 - 13:56:00

16 septembrie 2011, Mediaş – O opinie clară faţă de strategia energetică a României din perioada 2009 – 2011, exprimată de către Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Economice a Senatului, în cadrul primului Congres Internațional al Gazului care are loc în perioada 15-16 septembrie 2011 la Mediaș. Federaţia de Petrol, Gaze şi Energie din România (FedePEG), împreună cu Armax Gaz, liderul naţional al industriei de echipamente pentru gaz si petrol, susţin acest punct de vedere, pe care l-au făcut public şi cu alte ocazii.

La sesiunea de deschidere a primului Congres Internațional al Gazului, 15 septembrie 2011, domnul Varujan Vosganian şi-a exprimat alt punct de vedere faţa de politica energetică a Guvernului României, care, în perioada 2009 -2011, a blocat toate parteneriatele demarate pentru modernizarea unităţilor Termoelectrica, a stopat, practic, continuarea proiectului Nuclearelectrica plus a proiectului hidro Tarniţa, a amputat proiectele investiţionale în domeniul gazului şi a fost incapabil să atragă investiţii pentru modernizarea capacităţilor de producere a energiei electrice din Bazinul Olteniei. Vosganian a cerut Guvernului sa confirme oficial eşecul proiectului de creare a două supercompanii energetice, proiect pe care președintele Comisiei Economice l-a considerat de la bun început nerealist. Vosganian a cerut reactualizarea, de urgență, a strategiei energetice elaborate în anul 2007 precum şi asumarea unui program sectorial privind explorarea si exploatarea gazelor neconvenţionale şi a zăcămintelor de gaze din platforma maritimă.

În perspectiva anului 2020, consumul de energie va creste cu cel puţin 15%, ceea ce va presupune o creștere a consumului de gaze la cca 18-20 miliarde metri cubi. În condițiile în care potenţialele zăcămintele de gaze neconvenţionale şi cele existente pe platforma maritimă nu vor fi valorificate, structura consumului de gaze se va inversa, gazele din import ajungând la o pondere de două treimi, cu consecinţe dramatice asupra creșterii prețurilor si scăderea competivităţii românești” a declarat senatorul Varujan Vosganian.

În cadrul congresului, reprezentanţii Armax Gaz au amintit de primul contract internaţional important semnat cu gigantul TPAO din Turcia. La începutul acestui an, Armax Gaz a livrat cu succes la Istanbul două Staţii de Uscare Gaze cu TEG, cu o capacitate de 5 milioane Nmc/zi, cele mai mari realizate până în prezent.

 “Armax Gaz este un purtător de imagine pentru industria energetică din România, demonstrând peste hotare că o companie energetică 100% românească face performanţa şi poate întrece companii străine. Din păcate, reuşitele internaţionale ale industriei româneşti sunt prea rare, pentru că lipseşte susţinerea Guvernului României” a declarat Mircea Vescan, Directorul General al Armax Gaz şi Preşedintele FedePEG. “Am lansat din poziţiile pe care le deţin mai multe propuneri legislative care să ducă la revitalizarea sectorului energetic românesc. Cea mai importantă este aceea ca România să îşi  fructifice potenţialul de stocare gaze naturale în contextul unei Europe care nu are multe posibilităţi în acest sens. Din păcate, pentru a reuşi, avem nevoie de susţinere instituţiilor statului,  mecanisme care se mişcă contraproductiv“ a adăugat Mircea Vescan.


Info:

Armax Gaz se identifică cu istoria gazului metan din România – cu cea a Sonametanului, care ulterior a făcut parte din structura Centralei Gazului Metan.

Compania este singurul producător din SE Europei de staţii de uscare gaze şi proprietarul mai multor brevete de invenţii care au marcat progresul echipamentelor destinate industriei gaziere si petroliere.

In special în ultimii zece ani, de când a fost privatizată, Armax Gaz a investit mult în modernizare, vizând toate departamentele societăţii, pentru a consolida poziţia de lider în România în producţia echipamentelor pentru industria gazieră şi petrolieră şi pentru a ieşi cu fruntea sus pe piaţa internaţională de profil.

Preocupările principale sunt orientate spre realizarea de instalaţii integrate, complexe, care include proiectarea, execuţia, montajul, punerea în funcţiune, service-ul şi mentenanţa echipamentelor livrate. Conceptul de “Lucrare la cheie” funcţionează cu success din anul 2004 şi este indreptat spre satisfacerea nevoilor complexe ale clienţilor.

Federatia de Petrol, Gaze şi Energie din România (FedePEG) reuneşte Patronatul Petrolului din România şi Patronatul Român al Gazelor începând cu 29 ianuarie 2010 şi işi asumă rolul de promotor al dezvoltării sectorului de energie din România.

Federaţia urmăreşte dezvoltarea unor proiecte importante în domeniul gazelor, petrolului şi energiei; implicarea activă în dialogul social instituţionalizat între aceste ramuri, pentru instituirea de relaţii de colaborare constructivă cu instituţiile şi autorităţile statului care au atribuţii în acest domeniu, în sensul îmbunatăţirii cadrului legislativ şi, bineînţeles, apărarea intereselor de afaceri ale membrilor săi.

 

Armax Gaz

Departemantul de Marketing şi Comunicare, Bucureşti

16 septembrie 2011

Înapoi