Armax Gaz tinteste listarea pe bursele energetice de la Londra sau Oslo

12.07.2010 - 17:30:00

Interviu cu domnul Mircea Vescan - director general al Armax Gaz, publicat in ziarul Bursa din 12 Iulie 2010

Masurile recente adoptate de Guvern vor reduce volumul de tranzactii internationale ale "Armax Gaz", fapt ce va influenta contributia companiei la limitarea deficitului de cont curent, sustine Mircea Vescan, directorul general al companiei, intr-un interviu acordat ziarului "BURSA". Domnia sa mai sustine ca, prin sistemul clientelar, politicienii nostri promoveaza, fara scrupule si neloial, firmele straine din domeniu.

Reporter: Cifrele arata ca administrati o companie in crestere. In primul trimestru ati obtinut un profit de patru ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, an pe care l-ati incheiat tot pe profit. Acest lucru inseamna ca societatea nu a fost afectata de criza?
Mircea Vescan: Consideram ca potentialul real de crestere al "Armax Gaz" s-a manifestat doar in parte, datorita recesiunii economice care a afectat, chiar daca in mai mica masura, si sectorul energetic din Romania. Totusi, avand in vedere succesul pe care l-am demonstrat pana acum, avem incredere ca in perioada urmatoare "Armax Gaz" isi va confirma evolutia ascendenta, dovedindu-se o solutie viabila si in viitor pentru industria gazeifera.

Reporter: Cum reusiti sa depasiti momentele dificile prin care trece tara noastra?
Mircea Vescan: Compania a intampinat cu succes dificultatile inerente crizei si a reusit sa aiba o evolutie pozitiva constanta datorita deciziilor manageriale care au dovedit inspiratie in investitii, dar si prudentei in utilizarea resurselor.

Reporter: Care este strategia companiei pentru mentinerea pe aceeasi pozitie si, implicit, pentru depasirea crizei economice?
Mircea Vescan: Pe plan intern, ne propunem sa sustinem si sa incurajam activ masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia pentru a sprijini producatorii romani din aceasta industrie. Acestea ar constitui un sprijin important pentru viitorul sectorului energetic din Romania si pentru "Armax Gaz". In plan extern, dorim sa ne concentram eforturile pe atacarea de noi piete, precum si pe consolidarea pozitiei noastre pe pietele existente. Strategia de dezvoltare a societatii pentru perioada curenta presupune concentrarea, cu precadere, pe consolidarea proceselor tehnologice si comerciale.

Reporter: Ce planuri de investitii aveti pentru anul in curs?
Mircea Vescan: Programul nostru de investitii pentru acest an vizeaza masuri de crestere a capacitatii companiei de a exploata zacaminte de petrol si gaz.

Reporter: Cu ce produse noi veniti pe piata, adecvate perioadei de criza?
Mircea Vescan: In premiera, pe piata din Romania, "Armax Gaz" a introdus, deja, cateva noutati tehnologice care includ statiile de uscare a gazelor, pe care le producem la cheie, aceasta insemnand proiectare, executie, montaj, punere in functiune si mentenanta si instalatiile mobile ecologice pentru filtrarea gazelor la sonda.

Reporter: Cum estimati ca va vor afecta masurile de austeritate adoptate de Guvern?
Mircea Vescan: "Armax Gaz" va fi afectata de aceste masuri in aceeasi masura in care vor fi afectati toti producatorii si investitorii romani - grav, negativ. Aceste masuri vor reduce volumul de tranzactii internationale ale societatii noastre, ceea ce va greva contributia noastra la limitarea deficitului de cont curent.

Reporter: Care sunt beneficiile pe care prezenta la Bursa le-a adus "Armax Gaz"?
Mircea Vescan: Datorita crizei economice, care afecteaza negativ piata de valori mobiliare, nu putem vorbi despre beneficii reale aduse de prezenta noastra la Bursa. Volatilitatea excesiva a pietei de valori mobiliare a antrenat si scaderea valorii actiunilor societatii noastre.

Reporter: Intentionati sa promovati compania pe piata reglementata sau pe ATS, avand in vedere faptul ca Rasdaq va fi desfiintat?
Mircea Vescan: Dorim sa promovam compania pe bursele energetice de la Londra sau Oslo, dar numai dupa ce economia romaneasca va iesi din criza, pentru ca valoarea actiunilor sa fie apreciata corect.

Reporter: Va ganditi sa vindeti o parte din detinerea dumneavoastra, in vederea atragerii unui investitor care sa va ajute sa puneti in practica planurile privind intrarea pe piata gazelor?
Mircea Vescan: Orice formula comerciala avantajoasa, atat pentru investitor cat si pentru societate, poate fi luata in calcul. [...]

Sursa: Bursa

Pentru a citi intreg articolul click aici.

Înapoi