Mii de romani s-au rugat impreuna la Medias si la Bazna, Moastelor Sfantului Ioan Botezatorul, Sf. Matei, Sf. Stefan si ale Sf. Mucenite Varvara

10.09.2011 - 10:00:00

9 septembire 2011, Medias - Mii de romani s-au inchinat Moastelor Sfantului Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, Sf. Apostol si Evanghelist Matei, Sf. Apostol Stefan Intaiul-mucenic si ale Sfintei Mucenite Varvara: la Medias - in zilele de 6 si 7 Septembrie 2011 si la Bazna – in ziua “Nasterii Maicii Domnului” - 8 septembrie 2011.Sfintele Moaste au fost aduse pentru prima data in Romania de la Schitul romanesc Prodromu din Muntele Athos.

Slujba oficiala de primire a Sfintelor Moaste a fost oficiata la Medias, de catre Prea Sfintitia Sa Andrei Fagarasanu, Arhiepiscop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, la Catedrala Ortodoxa “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, unde romanii s-au rugat Sfintelor Moaste zi si noapte.

In ziua “Nasterii Maicii Domnului”, la Schitul cu acelasi hram din Bazna, Liturghia Arhiereasca a fost oficiata de catre Inalt Prea Sfintitul Parinte Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, alaturi de alti 21 de preoti din Romania si din Muntele Athos.

Initiativa aducerii Sfintelor Moaste apartine Asociatiei „Muntele Athos - Schitul Prodromu”. Pelerinajul Sfintelor Moaste in Transilvania s-a putut realiza cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si cu ajutorul Protopopiatului Ortodox Roman din Medias. Pe durata vizitei in Romania Sfintele Moaste sosite din Sfantul Munte, sunt insotite de Parintii ieromonahi Serapion si Daniil si de catre Ierodiaconul Iustinian, de la Schitul romanesc Prodromu. 

Este o bucurie nemarginita pentrun mine sa vad atat de multi romani uniti de credinta, bucurandu-se de aducerea in Romania a Sfintelor Moaste de pe Muntele Athos!”, a declarat Mircea Vescan, Presedintele Asociatiei „Muntele Athos – Schitul Prodromu”.  

Sfintele Moaste sunt marturii ale lucrarii lui Dumnezeu, care vine astfel aproape de noi, credinciosii. Intreaga noastra fiinta se poate atinge de trupul purtator de dar al unui placut lui Dumnezeu. Este mult mai mult sa te rogi Moastelor decat pelerinajul Sfant prin locurile in care a mers Iisus” a declarat ieri, la Bazna, Inalt Prea Sfintitul Parinte Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Dumnezeu i-a dat domnului Vescan gandul bun sa aduca Sfintele Moaste in Romania iar Sfintii au mijlocit langa Dumnezeu pentru ca acest lucru sa fie dus la bun sfarsit!” a declarat Parintele Ierodiacon Iustianian, din Schitul romanesc Prodromu.

Sfintele Moaste vor continua periplul in Transilvania. Au sjuns aseara la Sibiu, unde vor ramane pana in 12 septembrie. Intre 12 si 15 septembrie 2011 vor fi la Cluj Napoca si intre 15 si 19 septembrie la Brasov. In seara zilei de 19 septembrie 2011 delegatia din Muntele Athos va pleca din Romania, pentru se intoarce cu Sfintele Moaste in Grecia.

Info:

Asociatia „Muntele Athos – Schitul Prodromu”. Fondata in martie 2010 de catre Mircea Vescan si aflata sub inaltul patronaj al Inalt Prea Sfintiei sale Parintele Mitropolit al Ardealului Laurentiu Streza, asociatia isi propune sa readuca in atentia romanilor valorile religiei ortodoxe, care au stat la baza statorniciei neamului romanesc si care mentin viu spiritul acestui popor.

Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului este cel care l-a botezat peDomnul nostru Iisus Hristos in Iordan. Biserica a inchinat Sfantului Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai). Minunile infaptuite de moastele Sf. Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului sunt binecunoscute intre credinciosi, acestea ajutand celor cu probleme sufletesti si trupesti.

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei era evreu de neam si a fost unul din cei 12 Apostoli ai Domnului. El a scris cel dintai, ca martor de aproape, o istorie a vietii si faptelor lui Iisul Hristos. Biserica il sarbatoreste pe Sfantul Matei in 16 noiembrie.

Sfantul Apostol Stefan Intaiul-mucenic a fost unul din primii convertiti crestini dintre evreii greci, unul din primii sapte diaconi hirotoniti de Apostoli si primul mucenic al Bisericii Ortodoxe. Biserica pomeneste mucenicia Sfantului Stefan in 27 decembrie si mutarea moastelor lui in 2 august, dar si in 15 iunie odata cu Sfintii Fortunat si Ahaic. Multi bolnavi au fost vindecati de moastele Sfantului Stefan.

Sfanta Mucenita Varvara a trait pe vremea imparatului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui pagan cu numele Dioscur. Fecioara credea in Hristos si n-a vrut sa-si ascunda credinta de tatal ei, care i-a si pus capat zilelor. Se spune ca tatal ei, dupa ce a ucis-o, a fost lovit de trasnet pe cand cobora din munte si a murit. Varvara este cunoscuta ca patroana spirituala a minerilor, geologilor, arhitectilor, artileristilor, pirotehnistilor si prizonierilor. Bisericile crestine, ortodoxa, cat si catolica, o praznuiesc in fiecare an la data de 4 decembrie.

Asociatia „Muntele Athos – Schitul Prodromu” 

Înapoi