Gazul romanesc

In anul 1909 in zona Sarmasel din judetul Mures, activitatile de prospectiune pentru descoperirea sarurilor de potasiu, au condus la prima eruptie de gaze naturale. Incepand cu anul 1917, gazul este folosit pentru iluminat public, iar Turda este primul oras european care dispune de aceasta facilitate. Gazele naturale incep sa fie folosite in domenii tot mai diverse si in zone tot mai indepartate. Crearea unei industrii de produse si servicii care sa raspunda prompt si eficient nevoilor de extractie, prelucrare, transport si distributie, este tot mai iminenta. In acest context, s-au infiintat la Medias ateliere pentru asigurarea acestor necesitati, care mai tarziu au reprezentat bazele companiei care azi poarta numele Armax Gaz.

1925
Se înființează societatea "Sonametan-Mediaş", prin comasarea atelierelor mecanice care deserveau sondele de gaz.

1948
Denumirea societatii se schimba, devenind "Partizanii Pacii"

1958
Societatea isi schimba din nou denumirea in "Atelierele Centrale pentru Gaz Metan"

1969
Societatea trece in componenta Centralei Gazului Metan Medias sub numele de "Uzina Mecanica pentru Gaz Metan"

1970
In urma celei mai devastatoare inundatii din istoria Mediasului, arhiva companiei a fost pierduta aproape in totalitate, odata cu ea si documente cu valoare istorica inestimabila.

1978
Se inaugureaza noul sediu din str. Aurel Vlaicu nr. 35A, care va prelua activitatile administrative si in mare parte cele de productie.

1983
Societatea capata personalitate juridica, devenind "Intreprinderea Mecanica pentru Gaz Metan", fiind in continuare in subordinea Centralei Gazului Metan - Medias si a Ministerului Petrolului.

1991
Intreprinderea a devenit Societatea pe Actiuni „Armax Gaz”, inregistrata la Registrul Comertului sub numarul J32/127/1991

2000
In urma privatizarii, pachetul majoritar de actiuni a fost achizitionat de catre Mircea Vescan. Astfel, Armax Gaz devine societate cu capital privat integral. Se declanseaza un amplu proces de modernizare prin investitii masive in achizitia de echipamente, reamenajarea spatiilor pentru a raspunde nevoilor tehnologice si de personal. Scopul declarat al noii strategii este redobandirea statului de lider pe piata echipamentelor destinate industriei gazului si petrolului din Romania si patrunderea pe piata externa.

2001
Se implementeaza sistemul de certificare a calitatii ISO 9001.

2004
Se diversifica gama de produse prin introducerea unui nou produs: statii de uscare a gazelor, Armax Gaz fiind prima companie romaneasca si printre putinele din lume care ofera astfel de produse. In aceeasi perioada compania incepe executia „lucrarilor la cheie”, oferind servicii complete: proiectare, executie, montaj, punere in functiune si mentenanta.

2007

S-a marit activul cu o achizitie de mare importanta, un teren de peste 20000mp, achizitie realizata in vederea dezvoltarii sectorului de productie, cu hale industriale. Terenul se afla situat in imediata vecinatate a sediului principal al societatii, completand perimetrul sediului existent. Tot in aceasta perioada s-au realizat doua majorari de capital care au creat premisele unor investitii prin care societatea sa raspunda atat cerintelor tehnice impuse de Uniunea Europeana, cat si celor americane. Tot in anul 2007 Armax Gaz preia controlul in proportie de peste 80% a SC GazProiect SA Brasov, societate de proiectare consacrata si de traditie in Romania.

2008
Prin realizarea unei hale complet moderne, dotata cu cele mai noi tehnici de productie s-a dublat capacitatea de productie a companiei.